E-nummers om te vermijden

Sinds een paar maanden ben ik bezig met het omgooien van mijn voedingspatroon. Een van die onderdelen zijn E-nummers. Welke kan ik beter vermijden? Ik ging op onderzoek!

Additieven?
Tijdens mijn onderzoek kwam ik vaak het word ‘additieven’ tegen. Mij viel op dat het woordje ‘add’ hierin gebruikt wat (engels voor toevoegen). Oftewel, E-nummers, ook wel additieven genoemd, zijn hulpstoffen die worden toegevoegd om levensmiddelen te verbeteren, denk aan kleur, geur en smaakstoffen. Ze worden ook gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Additieven zijn meestal chemische verbindingen die schadelijk kunnen zijn voor mens & dier. Ons lichaam kan goed omgaan met kleine hoeveelheden, deze worden dan keurig opgeruimd door ons afweersysteem. Maar als de hoeveelheden te groot zijn dan kan je serieuze gezondheidsklachten krijgen. Jeetje.. Daar schrok ik toch wel even van toen ik dat las! Maar overal zit toch E-nummers in? Ik wilde precies weten welke E-nummers ik nou beter kon vermijden!

Vals spelen…
Na het ontdekken van wat E-nummers nou kunnen doen, ontdekte ik ook wat anders. Op veel producten staan niet de E-nummers vermeld, maar hebben ze de volledige naam vermeld, waardoor het veel minder snel opvalt. Dat is fijn, NOT. Ik zette zoveel mogelijk op een rij. De E-nummers die je beter kan vermijden, hoe ze ook anders wel vermeld worden en wat voor klachten ze kunnen veroorzaken.

Kleurstoffen om te vermijden
Sommige van de E-nummers zijn in sommige landen verboden. Als ze daar als schadelijk worden gezien, waarom mogen ze dan wel in Nederland verwerkt worden? Een van de vragen waar ik het antwoord nog niet op heb gevonden. Voorlopig dus maar vermijden! Dit is mijn lijst:

E 102 – Dit E-nummer word ook wel Tartrazine genoemd, en is een gele kleurstof. Hij kan netelroos en last van de ogen veroorzaken. Dit E-nummer is verboden in Oostenrijk, Finland en Noorwegen.

E 104 – Ook wel Chinolinegeel genoemd, en je raad het al, een gele kleurstof. Vele mensen zijn allergisch voor dit stofje, en er word zelfs gezegd dat hij kanker kan veroorzaken. Oeii!

E 107 – Geel 2G. Veroorzaakt hyperactiviteit, astma, eczeem en je gaat er slecht van slapen.

E 120 – Word ook wel Cochenille genoemd, en is een rode kleurstof. Dit E-nummertje veroorzaakt kanker.

E 123- Dit E-nummers word ook wel Amaranth genoemd, en is een rode kleurstof. Hij veroorzaakt kanker en is verboden in Frankrijk.

E 127 – Erythrosine, een rode kleurstof die schildklieraandoeningen, allergieën en kanker veroorzaakt.

E 129 – Allura Rood Ac. Je gaat er slecht van slapen, krijgt last van astma, eczeem en hyperactiviteit.

E 180 – Rubis Pigment. Over dit E-nummer word gezegd dat hij kanker veroorzaakt.

E 131 – Patentblauw. Dit E-nummer veroorzaakt misselijkheid, je krijgt er bloeddruk problemen van en ernstige bevingen. Niet zo gek dat hij verboden is in Australië.

E 132 – Indogotine.Een blauwe kleurstof die hoge bloeddruk en kanker veroorzaakt.

E142 – Briljantzuurgroen Deze veroorzaakt ook kanker.

E 154 – Bruin FK. Dit E-nummer veroorzaakt cystes, weefsels degeneratie en kanker. Dit E-nummer is verboden in Amerika.

Nog meer E-nummers om te vermijden
Dat waren alleen nog maar de kleurstoffen. De hoeveelheid waarvan er word gezegd dat deze kanker veroorzaakt vind ik schrikbarend! Hieronder een lijst van nogmaals 10 E-nummers die je beter kan vermijden.

E 211 – Natriumbenzoaat
Staat ook bekend als Natriumbenzoaat, en is een conserveer middel. Dit middel word toegepast om producten (bijv Kokos melk en Sambal) langer houdbaar te maken. Dit E-nummer kan hyperactiviteit veroorzaken en leiden tot schade aan het DNA.

E 385 – Calciumdinatrium
Dit product word veel gebruikt in mayonaise, pindakaas, olijfolie en nog veel meer! Het is een metaal binder en stabilisator. Deze stof word ook gebruikt bij metaalvergiftiging. Je gaat ervan overgeven, krijgt er diaree, buik- en spierkrampen van.

E432 – Polysorbaat
Dit nummer vind je in ijs, frisdranken, soepen, bonbons… Het veroorzaakt een infectie aan de urine weg, gewichtstoename, nierproblemen, huidaandoeningen en digestie problemen.

E 461 – Methylcellulose
Word in veel zoete en suiker producten verwerkt, maar ook in dieet producten en kant en klaar maaltijden. Het word ingezet als verdikkings-, vul- , antiklont middel, voedingsvezel en nog veel meer. Het kan veel darmproblemen veroorzaken, zoals verstoppingen en diaree. Dit stofje is niet afbreekbaar en kan in de bloedsomloop terecht komen!

E 621 – Monosodiumglutamaat
Komt vaak voor in chips en soep. Dit product heeft veel schuilnamen zoals:
– Gehydroliseerde plantzaardige eiwat
– Extract van plantaardig eiwit
– Sodium Cadeïnaat
– MSG
– Monosodiumglutamaat
– Gehydroliseerd eiwit
– Ve-tsi
– Gehydrogeneerde plantaardige olie
– Calcium Caseïnaat
– Gistextract
Dit product is gevaarlijk bij hoge doseringen van de synthetische varians en zit in bijna al het bewerkte voedsel. Je krijgt er alleen nog maar meer honger van, astma-aanvallen, slapeloosheid en hartkloppingen horen ook bij de bijwerkingen.

E 640 – Glycine
Glycine is een broodverbeteraar en vind je in afbakbroodjes, croissants en stokbroden. Er word gezegt dat het onvruchtbaarheid kan veroorzaken en de weestand kan aantasten

E 950 – Acesulfaam-K
Dit stofje word vooral in light drankjes gebruikt, oploskoffie, zoetjes, en nog veel meer. Het is een zoetstof die 100 tot 200 keer zoeter is dan suiker. Het kan een verhoogd cholesterolgehalte veroorzaken, maar er word ook gezegd dat deze kanker kanv eroorzaken.

E 951 – Aspartaam
Nogmaals een product dat veel word toegevoegt in Light-producten, en ook deze is 200 keer zoeter dan suiker. Bijwerkingen zijn Hoofdpijn, duizeligheid en stemmingsveranderingen.

Kleine hoeveelheden geen probleem.
Het probleem zit in de hoeveelheid dat er in ons voedsel zit. Zoals eerder in dit artikel gezegd, kan ons afweersysteem al deze stoffen met gemak aan. Alleen als het teveel word, dan komen de problemen! Dus eet & drink producten met deze E-nummers met mate!

Brondvermelding // Ahealthylife // mens-en-gezondheid // vitaflow
Klik hier voor een handig E-nummer overzicht!

Advertenties

Over roseary

Meisje / 22 jaar / Fotografie / Blogger / SCW / Relatie
Dit bericht werd geplaatst in Lifestyle. Bookmark de permalink .

5 reacties op E-nummers om te vermijden

 1. Tineke zegt:

  Interessant artikel, heb me er nooit zo in verdiept maar schrik er toch van. Heb je ook nog tips over hoe je deze e nummers zoveel mogelijk kunt vermijden?
  Liefs

  • roseary zegt:

   E-nummers zitten bijna overal in, maar niet alle e-nummers zijn slecht. Voor het avond eten vooral verse producten gebruiken. En de achterkant van verpakkingen lezen.

 2. Sylvana zegt:

  Wat een interessant artikel. Goed dat je hier aandacht aan besteed. Zelf zou ik hier eigenlijk ook meer stil bij moeten staan.

 3. lifebloglau zegt:

  Wow.. dat die nummers zo slecht kunnen zijn. Goed dat je dit onderzoekt en heel interessant!

 4. Ja ja, tegenwoordig als ik de supermarkt door loop check ik ook alle verpakkingen! Sowieso op suikers, want daar schrik je ook van… Waar er allemaal suiker in zit. Maar inderdaad ook op zo min mogelijk toevoeging. Helaas is het zo lastig en kost het zoveel tijd om uit te puzzelen hoe of wat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s